آیا افراد نابینا نسبت به دیگران بهتر می شنوند؟

به گزارش نوای پرنده پارسی، یک متخصص گوش، حلق و بینی گفت: افراد نابینا اغلب در انجام وظایف شنوایی از جمله یافتن منشاء صدا از دیگران بهتر هستند

آیا افراد نابینا نسبت به دیگران بهتر می شنوند؟

به گزارش خبرنگار ، مادر اولین کسی است که پس از تولد کودک متوجه حرکات غیرعادی فرزندش می گردد؛ حرکاتی که ناشی از علکرد اعضای مختلف کودک است.

مثلا با دریافت دست هایش جلوی چشمان کودک سعی می نماید تا بینایی طفل خود را امتحان کند. اما مشکل زمانی پیش می آید که چشم های کودک دست های مادر را دنبال نمی نماید، اتفاقی که پس از انجام معاینات پزشکی مادر را متوجه این موضوع می نماید که فرزندش نابیناست، در این بین ناشنوایی کودک نگرانی دیگر مادر است، این که آیا او می تواند بشنود یا خیر؟

چه می بینی؟ این سوالی است که نابینایان از پاسخ دادن به آن خسته می شوند زیرا در جواب همیشگی باید بگویند هیچ چیز؛ اما سوال دیگرشان این است که قدرت شنوایی چقدر است؟ آیا خوب می شنوی؟ وقتی فرد نابینا می گوید هیچ چیز نمی بینم منظورش واقعا هیچ چیز است نه سیاه و نه هیچ چیزی دیگر؛ شرح مفهوم دیدن هیچ چیز به کسی که می تواند ببیند، مثل شرح مفهوم رنگ به یک نابیناست.

در کنار این موضوع بحث شنوایی مطرح می گردد، این که آیا افراد نابینا شنوایی بیشتری نسبت به سایرین دارند؟ در این مطلب این موضوع را آنالیز می کنیم.

افراد نابینا چه چیزی را در برابر چشمان خود می بینند؟

محمد حسین اشرفی متخصص گوش، حلق و بینی در گفت وگو با خبرنگار ، اظهار کرد: احساس صدا زمانی رخ می دهد که ارتعاشات صوتی وارد گوش ما شده و ساختار هایی مویی مانند به نام سلول های مویی را در گوش داخلی به عقب و جلو حرکت دهند؛ سلول های مویی با تبدیل این حرکات به سیگنال های الکتریکی آنها را در مغز پردازش می نمایند.

این متخصص گوش، حلق و بینی با اشاره به اینکه دقت شنوایی یک فرد تا حدی زیاد به سلامتی سلول های مویی او بستگی دارد، اعلام کرد: با آسیب دیدن این سلول ها روند رشد آنها متوقف می گردد، موضوعی که در افراد نابینا تفاوتی ایجاد نمی نماید؛ بنابراین افراد نابینا نمی توانند از نظر فیزیکی بهتر از دیگران بشنوند.

اشرفی ادامه داد: افراد نابینا اغلب در انجام وظایف شنوایی از جمله یافتن منشاء صدا بهتر از دیگران عمل می نمایند؛ برای درک دلیل این موضوع باید فراتر از اندام های حسی رفت و با نگاهی به آنچه در مغز رخ می هد، ببینیم چگونه اطلاعات حسی در مغز پردازش می گردد.

افراد نابینا چه می بینند؟

وی اضافه نمود: زمانی که مغز سیگنال های دریافت شده از ارگان های حسی را تفسیر کند، ادراک رخ می دهد. در این حالت بخش های مختلف مغز به اطلاعات دریافتی از سراسر بدن پاسخ می دهند اما زمانی که یکی از حواس ما، مثلا بینایی از دست می رود، مغز عملی شگفت انگیزی انجام داده و عملکرد این مناطق را دوباره سازماندهی (reorganisation) می نماید.

این متخصص گوش، حلق و بینی گفت: در افراد نابینا، قشر بینایی در فقدان ورودی های بصری با احساس بلاتکلیفی آغاز به تنظیم مجدد خود نموده و تا حدودی سعی می نماید مقداری از تکالیف سایر حواس دیگر را بر دوش بگیرد؛ در این صورت افراد نابینا، بینایی خود را از دست داده اما ظرفیت مغز آنان برای پردازش اطلاعات حواس دیگر بیشتر می گردد، در افراد نابینا، قشر بینایی می تواند خود را برای واکنش به صدا یا لمس دوباره ساماندهی کند.

اشرفی تشریح کرد: میزان قابلیت مغز برای سازماندهی مجدد خود بستگی به دوره ای از زندگی دارد که فرد بینایی خود را از دست داده است؛ در دوران کودکی مغز هنوز در حال رشد است و سازمان جدید مغز مجبور به رقابت با یک سازمان از قبل موجود نیست از این رو مغز می تواند خود را دوباره سازماندهی کند و در این دوران قابلیتی بیشتر برای انطباق با تغییرات دارد.

وی اضافه نمود: افرادی که از سن خیلی زود نابینا شده اند، سطوحی بسیار بالاتر از سازماندهی مجدد در مغز را نشان می دهند؛ ظاهرا به نظر می رسد که افرادی که در همان اوایل زندگی نابینا می شوند، بهتر از افراد بینا عمل می نمایند و همچنین کسانی که بعدا در زندگی نابینا می شوند، در تکالیف ادراکی شنیداری و لمسی بهتر هستند.

پیشرفته ترین روش درمانی جهان برای بینا کردن افراد نابینا

این متخصص گوش، حلق و بینی اعلام کرد: سازماندهی مجدد مغز به این معنی است که افراد نابینا گاهی اوقات قادر به یادگیری طریقه استفاده از حواس باقی مانده خود به روش های جالبی هستند؛ به عنوان مثال، بعضی از افراد نابینا یاد می گیرند محل و اندازه اشیاء اطراف خود را با استفاده از تشخیص موقعیت به وسیله انعکاس صدا شناسایی نمایند.

اشرفی با اشاره به اینکه افراد نابینا با ایجاد کلیک با دهان خود و گوش دادن به پژواک آن، می توانند اشیا را در محیط اطراف خود پیدا نمایند، گفت: این توانایی به شدت با فعالیت مغز در قشر بینایی ارتباط دارد در واقع، قشر بینایی در افراد نابینایی که از تکنیک پژواک برای تشخیص موقعیت اشیاء استفاده می نمایند، تقریبا به همان شیوه پردازش اطلاعات بصری در افراد بینا پاسخ می دهد.

حس شیرین بینایی در افراد نابینا به یاری پزشکی بازساختی

وی ادامه داد: هر فرد نابینایی در تشخیص موقعیت به وسیله انعکاس صدا خود به خود یک خِبره نیست؛ این که آیا یک فرد نابینا قادر به توسعه مهارتی مانند تشخیص موقعیت به وسیله انعکاس صداست، بستگی به زمان و مقدار تلاشی دارد که او صرف یادگیری این کار نموده است؛ حتی افراد بینا می توانند این مهارت را با آموزش کافی یاد بگیرند، اما ممکن است افراد نابینا از مغز سازماندهی شده خود که بیشتر متمایل به حواس باقی مانده است، بهره مند شوند.

این متخصص گوش، حلق و بینی یادآوری کرد: افراد نابینا برای انجام کار های روزانه بیشتر به حواس باقی مانده خود تکیه می نمایند، بدین معنی که هر روز با حواس باقی مانده خود تمرین می نمایند؛ اعتقاد بر این است که مغز مجددا سازماندهی شده و تجربه ی بیشتر این افراد در استفاده از حواس باقی مانده خود عوامل مهمی هستند که باعث می گردد افراد نابینا در شنوایی و لامسه از افراد بینا پیشی بگیرند.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 23 مرداد 1400 بروزرسانی: 23 مرداد 1400 گردآورنده: pbmusic.ir شناسه مطلب: 538

به "آیا افراد نابینا نسبت به دیگران بهتر می شنوند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا افراد نابینا نسبت به دیگران بهتر می شنوند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید